Η νέα έκθεση καλεί τους λογοτεχνικούς ελεύθερους επαγγελματίες να αποτιμώνται με δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή

Η νέα έκθεση καλεί τους λογοτεχνικούς ελεύθερους επαγγελματίες να αποτιμώνται με δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή

März 17, 2023 0 Von admin

Το μεγαλύτερο λογοτεχνικό δίκτυο της Σκωτίας παροτρύνει τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που απασχολούν ανεξάρτητους συγγραφείς, εκδότες, διοργανωτές εκδηλώσεων και διαχειριστές τεχνών, αναγνώστες δοκιμών, εκπαιδευτικούς, εκδότες και προγραμματιστές να τους εκτιμήσουν καλύτερα προσφέροντας δίκαιες και γρήγορες αμοιβές και δίκαιες πρακτικές εργασίας – διαφορετικά κινδυνεύουν να τους χάσουν από το τομέα πλήρως.

Η έρευνα, που ανατέθηκε από την LAS και διεξήχθη από την Ruthless Research, παρέχει ένα ανησυχητικό στιγμιότυπο των εμπειριών, των προτύπων εργασίας και των συνθηκών των σημερινών ανεξάρτητων και έκτακτων εργαζομένων της Σκωτίας στον τομέα της λογοτεχνίας, των γλωσσών και των εκδόσεων. Η έκθεση υπογραμμίζει μια περίπλοκη και προκλητική εικόνα που αντικατοπτρίζεται σε όλες τις δημιουργικές βιομηχανίες της Σκωτίας. Δείχνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντέχουν ένα μη βιώσιμο οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο επισφάλειας. Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19, οι πρόσφατες περικοπές στον προϋπολογισμό και η κρίση του κόστους ζωής είναι όλοι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες σε όλες τις τέχνες.

Με βάση μια έρευνα 149 ελεύθερων επαγγελματιών που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι, η έκθεση αποκαλύπτει ότι μόνο το 11% των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν πάντα πληρώθηκε δίκαια και το 25% ήταν ποτέ πλήρωσε δίκαια. Και περίπου ένας στους πέντε (19%) των ελεύθερων επαγγελματιών σκέφτεται να εγκαταλείψει τον κλάδο εντελώς, κάτι που θα προκαλούσε καταστροφικό χάσμα δεξιοτήτων και εργασίας.

Επιπλέον, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν χαμηλές αμοιβές και δυσκολία στη διαπραγμάτευση δίκαιων ημερήσιων τιμών για την ποικιλία της εξειδικευμένης εργασίας που παρέχουν. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα πλήρους απασχόλησης ενός λογοτεχνικού ελεύθερου επαγγελματία στη Σκωτία το 2022 ήταν 21.140 £ – λίγο κάτω από τον μισθό διαβίωσης*. Πολλοί συμμερίστηκαν ότι κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από αυτό το ποσοστό, με το 66% να βγάζει κάτω από 20 χιλιάδες £ και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) να κερδίζει λιγότερο από 5 χιλιάδες £ μέσω της ανεξάρτητης εργασίας στον κλάδο. Απογοητευτικά, οι ανάπηροι, αναδυόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται με μερική απασχόληση είναι πιο πιθανό να κερδίζουν κάτω από 5 χιλιάδες £ ετησίως.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες σταδιοδρομίες χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους, έργα, πελάτες και ευκαιρίες αναζήτησης εργασίας. Αυτό μεγεθύνει τις προκλήσεις της διαχείρισης του φόρτου εργασίας και των τροχιών σταδιοδρομίας για αυτό το ουσιαστικό πολιτιστικό εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το 93% των ελεύθερων επαγγελματιών συμφωνεί ότι ο κλάδος στηρίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών (58%) δεν αισθάνεται πολύτιμος από τον κλάδο.

Η LAS έχει επισημάνει τον αντίκτυπο της κακής εταιρικής πρακτικής στους ελεύθερους επαγγελματίες και κάλεσε τις καλλιτεχνικές οργανώσεις που προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες να «ενσωματώσουν τέσσερις ακρογωνιαίους λίθους δίκαιης μεταχείρισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

  1. Πληρώστε δίκαια: Το 30% των ελεύθερων επαγγελματιών θεώρησε ότι είναι δεν είναι δυνατό να ζουν με πλήρη απασχόληση στον κλάδο. Η LAS συνιστά την ανάγνωση και την εφαρμογή των SoA’s καθοδήγηση σχετικά με τις τιμές και τις χρεώσεις
  2. Πληρώστε άμεσα: Πληρώστε εντός δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση της εργασίας και αναμένετε εκτελεστές χρεώσεις για καθυστερημένη πληρωμή. Το 7% των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ως εμπόδιο την καθυστέρηση πληρωμής των τιμολογίων με το 71% να αντιμετωπίζει ασυνεπείς ταμειακές ροές/εισόδημα.
  3. Κατανοήστε το ερώτημά σας: Ποιες απλήρωτες προσδοκίες ζητάτε από τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, χρόνο προετοιμασίας, ταξίδια ή έξοδα διαμονής; Σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (99%) ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν εμπόδια και προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ανεξάρτητης εργασίας τους. Αυτό περιλαμβάνει απλήρωτο διαχειριστή (73%), που αναμένεται να εργάζεται δωρεάν (56%) και έλλειψη δικαιωμάτων σε σύγκριση με τους εργαζόμενους (55%).
  4. Ελέγξτε τις πρακτικές πρόσληψης: Προσφέρονται ευκαιρίες με διαφάνεια; Το 16% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν ότι υπέστησαν διακρίσεις στον κλάδο, ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες, νεοεμφανιζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες κάτω των 44 ετών.

Η Heather Parry, Senior Policy and Liaison Manager της SoA (Σκωτία), σχολίασε:

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν τόσο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημιουργικοί ελεύθεροι επαγγελματίες στον τομέα της λογοτεχνίας όσο και τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται στον ίδιο τομέα. Δυστυχώς, πολλά από αυτά που αναφέρονται εδώ δεν αποτελούν έκπληξη. ακούμε παρόμοιες εμπειρίες από τα μέλη μας—ειδικά όταν πρόκειται για καθυστερήσεις πληρωμών, δυσανάλογα υψηλό διοικητικό φόρτο, έλλειψη δίκαιων αμοιβών και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα εισοδήματα. Το ότι το 99% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε εμπόδια υποδηλώνει ότι αυτή η βιομηχανία απλά δεν ξέρει πώς να συνεργάζεται δίκαια και συνεργατικά με δημιουργικούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι σαφές ότι ο τομέας της λογοτεχνίας δεν μπορεί να γίνει ένα ποικιλόμορφο, ακμάζον, επεκτατικό τοπίο όταν οι συνθήκες εργασίας για τόσους πολλούς από τους ελεύθερους επαγγελματίες του είναι κακές. Εναπόκειται όχι μόνο σε οργανισμούς και εργοδότες αλλά και στην κυβέρνηση να βελτιώσουν τα πλαίσια τους για τη συνεργασία με τους ελεύθερους επαγγελματίες και να διασφαλίσουν ότι οι δίκαιες και έγκαιρες αμοιβές, τα δημιουργικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δίκαιες συμβάσεις και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι οι βασικοί λίθοι γύρω από τους οποίους γίνεται αυτή η εργασία . Όπως διευκρίνισε το 93% των ερωτηθέντων σε αυτήν την έρευνα, ο κλάδος βασίζεται σε ελεύθερους επαγγελματίες — και ωστόσο, δεν τους εκτιμά.