Δεν μιλάμε για… – ISPP

Δεν μιλάμε για… – ISPP

März 17, 2023 0 Von admin
Ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα IB Diploma

Τον Ιούλιο κάθε έτους, το Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ) δημοσιεύει το Πρόγραμμα Διπλώματος (DP) αποτελέσματα για μαθητές σε όλο τον κόσμο, με βάση την εξεταστική περίοδο του Μαΐου. Στη συνέχεια, πολύ λίγο μετά (ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις), τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί δημοσιεύουν τις καλύτερες στιγμές για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα της τάξης τους που αποφοιτούν. Στη συνέχεια, όταν οι πληροφορίες γίνουν διαθέσιμες, τα τυπικά σημειωμένα στατιστικά στοιχεία αντιπαρατίθενται με τα παγκόσμια ισοδύναμα μέσου όρου.

Αποτελέσματα ISPP IBDP 2022

Αυτό που συνήθως γίνεται λόγος

Συνήθως, τα σχολεία μοιράζονται αυτά τα στατιστικά στοιχεία:

 • Μέση βαθμολογία – ο μέσος όρος πόντων (από 45) που πέτυχαν οι μαθητές που έλαβαν το πλήρες δίπλωμα
 • Ποσοστό επιτυχίας – ο αριθμός των μαθητών που έλαβαν το πλήρες δίπλωμα και πέτυχαν τις προϋποθέσεις επιτυχίας
 • Κορυφαία βαθμολογία – τι πέτυχε ο/οι μαθητής/οι με την υψηλότερη βαθμολογία στην κοόρτη
 • Ποσοστό (ή αριθμός) μαθητών που πέτυχαν σε/πάνω:
  • 40 βαθμοί – ένα πρότυπο που έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως ως οριακός δείκτης υψηλών επιδόσεων
  • 36 – μια κοινή συνολική βαθμολογία πόντων που απαιτείται από πιο επιλεκτικά πανεπιστήμια παγκοσμίως
  • 31 – ο ιστορικός κατά προσέγγιση παγκόσμιος μέσος όρος
 • Μέση βαθμολογία θεμάτων από το 7 – μερικές φορές δίνεται ανά μάθημα αλλά πιο συχνά ως γενικός μέσος όρος μεταξύ των θεμάτων.

Η Carli Allan δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο για whichschooladvisor.com που ονομάζεται «Πώς να αποκαλύψετε τα «αληθινά» αποτελέσματα IB ενός σχολείου». Σε αυτό το άρθρο, ο Allan αναφέρει ότι

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι αριθμοί έχουν σημασία – καταδεικνύουν διαφάνεια, προσφέρουν μια ευκαιρία να ανταμείψουν τα σχολεία που τα πάνε καλά και να ενθαρρύνουν τη βελτίωση. Παρέχουν στους γονείς, ελπίζουμε, αντικειμενικές πληροφορίες για να πάρουν τη ζωτική απόφαση για το ποιο σχολείο είναι καλύτερο για το παιδί τους».

Υπάρχουν τόσα πολλά που είναι προβληματικά και παραπλανητικά για τους αναγνώστες σχετικά με αυτή τη δήλωση και θα πρέπει να αναρωτηθούμε: σημαίνουν οι αριθμοί διαφάνεια; Τα αποτελέσματα του IBDP δείχνουν ότι ένα σχολείο τα πηγαίνει καλά; Υποδεικνύουν καν την ανάγκη βελτίωσης ή ενθαρρύνουν τη βελτίωση; Και τέλος, πρέπει οι οικογένειες να αποφασίσουν ποιο σχολείο θα επιλέξουν για το παιδί τους με βάση τα αποτελέσματα του IBDP;

Η Allan συνεχίζει δηλώνοντας ότι «οι ακατέργαστες φιγούρες προσφέρουν μια μερική άποψη» πριν εμβαθύνει λίγο στο άρθρο της. Ας ελπίσουμε ότι μπορώ να μοιραστώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις όταν εξετάζω ένα σχολείο μέσα από το φακό μόνο των αποτελεσμάτων του IBDP.

Φοιτητές ISPP

Τι συζητείται λιγότερο συχνά

Το άρθρο του Allan προειδοποιεί τους αναγνώστες να προσέξουν την „λεπτομέρεια“ των δεδομένων και πτυχές όπως η αφαίρεση των μαθητών (συνήθως εκείνων που αποτυγχάνουν) από σύνολα δεδομένων ή η στρογγυλοποίηση δεκαδικοποιημένων αριθμών (προς τα πάνω, φυσικά). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους απεικονίζονται οι πληροφορίες του IBDP που πηγαίνουν πολύ βαθύτερα στη φιλοσοφία και τις πεποιθήσεις των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έχω περιγράψει μερικές από αυτές τις σκέψεις παρακάτω:

Ποιος συμμετέχει στο IBDP και πώς αποφασίζεται αυτό (ποσοστό συμμετοχής)

Το IBDP δεν προορίζεται να είναι μια εξειδικευμένη ή ελίτ ακαδημαϊκή διαδρομή και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Απολυτηρίου, Olli-Pekka Heinonen, δήλωσε πρόσφατα ότι έχει δεσμευτεί να «καταργήσει τα εμπόδια» που υπάρχουν. Αυτό το σχόλιο μπορεί να μην απευθύνεται ειδικά στο IBDP, αλλά η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι σίγουρα κάτι που δεν είναι πάντα διαθέσιμο σε κάθε μαθητή που θέλει να το ακολουθήσει.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα σχολεία να έχουν εξαιρετικά αυστηρές απαιτήσεις εισόδου και συνέχισης για τη συμμετοχή στο IBDP. Οι μαθητές δεν μπορούν να εισέλθουν στο πρόγραμμα εκτός εάν έχουν αποδείξει την ικανότητα να έχουν ισχυρές επιδόσεις ή να προοδεύουν γρήγορα. Πολύ συχνά, οι απαιτήσεις που τίθενται για τους μαθητές υπερβαίνουν κατά πολύ τις απαιτήσεις επιτυχίας. Καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές θα φτάσουν στο τέλος του IBDP με ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο αποτυχίας. Αυτό οδηγεί σε μαθητές που μπορεί να έχουν περάσει, χωρίς να έχουν ποτέ την ευκαιρία να το μάθουν.

Στην αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται ως ένας ευγενής σκοπός και σκοπός του είναι να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους μαθητές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά και είναι απλώς ένας τρόπος διαφύλαξης της κληρονομιάς (ή του στόχου) ενός σχολείου για ποσοστό επιτυχίας 100% (βλ. κουκκίδα δύο από την παραπάνω λίστα) ή για να αυξήσετε τη μέση βαθμολογία (κάθε άλλη κουκκίδα στη λίστα). Υπάρχει μια γραμμή (όχι ιδιαίτερα καλή) μεταξύ του αποκλεισμού μαθητών που έχουν πραγματική πιθανότητα να αποκτήσουν το πλήρες δίπλωμα και της διασφάλισης ότι οι μαθητές επιδιώκουν μια εκπαιδευτική διαδρομή που είναι προκλητική αλλά ρεαλιστική για αυτούς. Μπορεί να υπάρχει πιθανότητα ένας μαθητής να χάσει τις τελικές απαιτήσεις για να περάσει, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να του επιτραπεί να τρέξει αυτόν τον αγώνα και να δώσει τον αγώνα του είναι απολύτως απαραίτητο.

Αποτελέσματα προγράμματος ISPP International Baccalaureate Diploma

Λιγότερα μετρήσιμα επιτεύγματα των μαθητών

Όταν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του IBDP, ο εκπαιδευτικός κόσμος φαίνεται να διολισθαίνει σε μια εμπειρική νοοτροπία στην οποία τα αριθμητικά δεδομένα είναι το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί η ποιότητα της εμπειρίας του IBDP και των επιδόσεων των μαθητών. Το IB αφορά τους μαθητές που κάνουν τη διαφορά και αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. το αριθμητικό αποτέλεσμα ενός μαθητή κάνει ελάχιστα για να δείξει την ικανότητά του να αλλάξει τον κόσμο.

Δυστυχώς, όταν μπαίνεις σε μια μηχανή αναζήτησης Ιστού Τα καλύτερα σχολεία IB στον κόσμο, οι πρώτες απαντήσεις σχετίζονται όλες με τους τελικούς βαθμούς του IBDP. Αυτό διαιωνίζει τη δέσμευση ορισμένων σχολείων στην προσέγγιση βάσει δεδομένων που κυνηγά τον τίτλο του Το καλύτερο πρόγραμμα διπλώματος IB στον κόσμο. Ο τίτλος του Best IB School In The World θα πρέπει να είναι κάτι που όλοι ανατριχιάζουμε στον ήχο. Θα πρέπει να φιλοδοξούμε να παρέχουμε στους μαθητές τις πιο όμορφες αναμνήσεις, τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και να τους βοηθήσουμε να διαμορφώσουν την αίσθηση του εαυτού τους. κανένα από τα οποία δεν μπορεί να προβληθεί αριθμητικά.

Το IB δεν προσφέρει καμία κατάταξη σχολείων, δεν χρησιμοποιεί τις βαθμολογίες των μαθητών ως μέρος οποιασδήποτε αξιολόγησης και ποτέ δεν είπε ότι η ποιότητα ενός προγράμματος μετριέται από τα αποτελέσματα των μαθητών. Στον πυρήνα και των τεσσάρων προγραμμάτων IB είναι το Προφίλ εκπαιδευόμενου. Δίπλα στο Προφίλ Εκπαιδευόμενου, κοντά στην καρδιά (πυρήνα) και των τεσσάρων προγραμμάτων, βρίσκεται και η υπηρεσία. Αυτά τα πράγματα είναι μη μετρήσιμα σε πραγματικούς όρους, αλλά αποτελούν μέρος αυτού που κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη ενός πτυχιούχου ΙΒ. Οι Προσεγγίσεις στη Μάθηση είναι οι πτυχές των νέων μας που βοηθούν να τους αποδείξουν το μέλλον για τον κόσμο και διασφαλίζουν ότι αναπτύσσουν την ικανότητα να συνεχίσουν να μαθαίνουν πολύ πέρα ​​από το σχολείο.

Τα πράγματα που αναφέρονται παραπάνω δεν μπορούν να μετρηθούν, να επισημανθούν, να ταξινομηθούν και να αρχειοθετηθούν με τον ίδιο τρόπο που είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αντίθετα, μπορείτε να δείτε πώς τα σχολεία αφιερώνουν χρόνο, πόρους, ενέργεια και προσοχή σε αυτά. Ποτέ δεν μπορούν πραγματικά να τελειοποιηθούν, επομένως τα σχολεία πρέπει να διαμορφώσουν τη στοχαστική, συνεχή μαθησιακή διαδικασία που θέλουμε στους μαθητές. Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να βελτιώνουμε και να βελτιώνουμε τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε την αποστολή του IB και τον τρόπο με τον οποίο βοηθάμε να αναπτυχθούν οι νέοι σε φροντιστές, επικοινωνιακούς, γνώστες και με γνώμονα την ακεραιότητα.

Φοιτητές ISPP

Κάτι που πρέπει να προσέξετε

Την επόμενη φορά που θα αναθεωρήσετε δημοσιευμένα αποτελέσματα IBDP, άρθρα που γιορτάζουν τις καλύτερες σχολικές διακρίσεις ή υλικό μάρκετινγκ που προωθούν σχολεία και οργανισμούς, ίσως θελήσετε να πάρετε ένα φύλλο από το βιβλίο οποιουδήποτε καταξιωμένου μαθητή IB και να εξετάσετε τις πληροφορίες με κριτική ματιά.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί το ποσοστό συμμετοχής των σχολείων ή το συνολικό μέγεθος κοόρτης έναντι των εγγεγραμμένων μαθητών του IBDP. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα μία χώρα, τα τρία σχολεία της «πρώτης κατάταξης» στη χώρα έχουν όλα μέσο όρο βαθμολογίας 40-43 βαθμούς. Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από αυτά τα τρία σχολεία είναι περίπου 18,6%. Δηλαδή, μόνο 13 μαθητές από μια ομάδα περίπου 70 φοιτητών εγγράφηκαν για το πλήρες IBDP. το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από αυτά τα τρία σχολεία είναι περίπου 44%.

Συγκριτικά, το Διεθνές Σχολείο Βρυξελλών (ISB) ανοίγει τη σελίδα αποτελεσμάτων του ιστότοπού τους με την παρακάτω λεζάντα:

Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τη μακρά ιστορία της ακαδημαϊκής μας επιτυχίας στο ISB. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι είμαστε ένα μη επιλεκτικό σχολείο και η γλώσσα διδασκαλίας δεν είναι η πρώτη γλώσσα πολλών από τους μαθητές μας. Οι μαθητές κάθε ικανότητας υποστηρίζονται για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και είμαστε εξίσου περήφανοι για όλους τους εξαιρετικά διαφορετικούς μαθητές μας».

Στη συνέχεια, η ISB αναγνωρίζει ένα τυπικό ποσοστό συμμετοχής περίπου 85% προτού στη συνέχεια αναγνωρίσει το συνηθισμένο ποσοστό επιτυχίας και τη μέση βαθμολογία, τα οποία είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Όταν εξετάζετε όλα όσα έχουν σημειωθεί σε αυτό το άρθρο, ίσως σκεφτείτε ποιο μήνυμα μεταφέρεται από ένα σχολείο στην προσέγγισή του στο IBDP. Θα υποστήριζα ότι όταν ένα σχολείο τοποθετεί τους βαθμούς, τους σχολικούς μέσους όρους και τα ποσοστά επιτυχίας ως προτεραιότητα, θεωρεί τη συμμετοχή στο IBDP ως μέσο για την απόκτηση προσόντων. Εναλλακτικά, όταν ένα σχολείο πραγματικά αγκαλιάζει την αξία της εκπαίδευσης του IBDP, ένας νέος δεν είναι στο πρόγραμμα για να ακολουθήσει ένα προσόν. βρίσκονται στο πρόγραμμα για να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν ως στοχαστές και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι ως αποτέλεσμα της μάθησης, της συνεργασίας και των δεσμεύσεών τους με τους συνομηλίκους τους και τους ενήλικες στο σχολείο.

Lee Hole
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

βιβλιογραφικές αναφορές

Allan, C. (2022). Πώς να αποκαλύψετε τα «αληθινά» αποτελέσματα IB ενός σχολείου. Ποιος σχολικός σύμβουλος [accessed 2022 Aug 29].
Heinonen, ΟΠ. (2022). Παρελθόν, παρόν, μέλλον: το IB είναι το προβάδισμα σε έναν κόσμο που αλλάζει. IBO. [accessed 2022 August 24].